Domácí pekárny

Domácí pekárny jsou dnes velmi rozšířeným spotřebičem a najdeme ji v nejedné domácnosti. Přemýšlíte o její koupi, ale stále váháte? Jaké výhody má tento praktický pomocník? Pojďme si to objasnit.

Příprava chleba v domácí pekárně je vlastně velmi jednoduchou záležitostí. Potřebovat budete jen suroviny, které vložíte do pekárny a ta už si dalším postupem poradí. Zdlouhavé míchání, hnětení a kynutí vám tak odpadá. V praxi to znamená, že nepotřebujete žádné zbytečné nádobí, vály a jiné pomůcky, které byste zašpinili. Na vás už jen je poté vytáhnout čerstvý a voňavý chleba.
Chléb lze péci jak ze směsí, které jsou už připravené předem (koupíte v každém větším obchodě), do kterých jen dolijete vodu nebo si směs namícháte sami dle receptů, kterých je opravdu plný internet.

Výhodou je, že si chleba pečete doma, přesně podle vašich aktuálních chutí a fantazie, tudíž si do těsta lze bez problémů přidat oříšky, olivy, semínka a spoustu dalších dobrot, které chléb chuťově vynesou o stupeň výš.
Domácí pekárny mají také tu výhodu, že v nich upečete nejen chleba, na který má několik druhů programů, ale lehce v ní uděláte i vánočku. Pokud se chystáte péct drobnější pečivo či potřebujete s těstem po vykynutí pracovat, pekárna vám uhněte těsto na rohlíky, bagetky, pizzu, buchty, které pak jednoduše upečete v troubě. Skvěle se pekárna hodí také na výrobu nejrůznějších šťáv, marmelád a džemů.

Co si promyslet před koupí pekárny?

  • Pro kolik lidí budu pečivo péci – Důležitý aspekt, na základě kterého vybíráme velikost pekárny. (Vůbec asi nejhorší je, když se celá rodina těší na čerstvý chléb a na posledního nezbude, jelikož byl moc malý) Běžně seženete pekárny, které vám upečou chléb v rozmezí 500 – 1800 g velký.

  • Opravdu pekárnu využiji? – Rozhodně zvažte rozměry pekárny i skladnost či si nejdříve pekárnu půjčte od známých, aby se posléze nestala jen lapačem prachu.

Co je ještě dobré vědět?

Na trhu najdete pekárny, které jsou jednohákové nebo dvouhákové. Záleží tedy na tom, zda budete péci pouze chléb, či pekárnu budete využívat i jako hnětač těsta. Pokud v ní budete hníst i těsto, doporučujeme pekárnu dvouhákouvou. Pokud si vystačíte pouze s pečením chleba, bohatě vám postačí pouze jeden hák. Důležité je zmínit, že hnětače se z chleba vytahují až po celkovém dopečení, tzn, že v chlebu zanechávají díry.
V domácích pekárnách také lehce připravíte bezlepkové pečivo.

Při výběru pekárny myslete jak na velikost, tak i na to, kam pekárnu umístíte. Rozhodně by měla mít stabilní místo a dostatek prostoru nad horním víkem. Běžně se pekárny pohybují mezi 5 – 8 kg

Vybrat si také můžete materiál, ze kterého bude forma na chléb a těsto vyrobena. A to, z keramiky, nerezu či teflonu. Teflonová se objevuje nejčastěji, jelikož je snadná na údržbu a pečivo se z ní dá lehce vyklopit. Nevýhodou je snadné mechanické opotřebení. Keramické formy jsou oproti tomu velmi odolné proti poškrábání či jakémukoliv mechanickému poškození a má delší trvanlivost. Ovšem, o to také vyšší cenu. Nerezová forma je vyrobena z potravinářského nerezu a mezi její největší přednosti patří téměř nekonečná trvanlivost a neomezené možnosti použití.

Prohlédněte si naši nabídku domácích pekáren Eta, Philco, Gastroback, Sencor nebo Kenwood, které si jistě najdou své místo ve vaší domácnosti. Nejenže vám připraví čerstvý chléb, těsta, džemy či šťávy, ale už konečně budete mít kontrolu nad tím, z čeho je pečivo připraveno.